Okolica otoka Vira - od Nina do Kornata

Zbog idealnog položaja na Jadranu, Vir je idealna polazišna točka za izlete u nacionalne parkove Paklenica, Krka, Plitvička jezera, Kornati...

U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu, turističko naselje Zaton smješteno u mirisnoj borovoj šumi s mediteranskim zelenilom i svemogućim brojem sadržaja za odmor i rekreaciju, kao i večernje izlaske, te 3000 godina stari grad Zadar (udaljen 20 minuta vožnje od Vira).

Nin - 16 km:

Grad slavne prošlosti star je 3000 godina i spada u najstarije gradove na istočnoj obali Jadrana. Povijest ovdje priča gotovo na svakom koraku. Utemeljili su ga Liburni u 9. st. pr. Kr. koji su tu imali jako pomorsko i trgovačko središte. Tu se nalazila antička luka starog Nina, tadašnje Aenone (1 st.), čiji su ostaci u moru vidljivi još i danas. U rimsko doba Nin (www.nin.hr) postaje značajan municipij. Iz tog razdoblja potječu ostaci najvećeg antičkog hrama na istočnoj strani Jadrana (1. st.), mozaici u podu bogate rimske kuće, ostaci rimskih zgrada u središtu otočića, monumentalni kipovi rimskih imperatora i dr.

Grad Nin je kolijevka hrvatske države, najstariji hrvatski kraljevski grad, stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara.

Crkva. Sv.Križa - najmanja katedrala na svijetu

Među najvrijednije sačuvane spomenike starohrvatskog crkvenog graditeljstva, jedinstvenog arhitektonskog stila je crkva sv. Križa. Datira iz ranog kršćanstva u Hrvata, iz 9. st. i jedini je sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja.

Crkva Sv. Nikole - 14 km:

Crkva sv. Nikole nalazi se u polju Prahulje kod Nina, a iznimno je važna za vladare iz hrvatske dinastije i za povijest drevnog grada Nina. Prema narodnoj predaji, krunilo se u Ninu sedam kraljeva pa bi prigodom krunidbe okrunjeni vladar u sjajnoj pratnji dojahao do crkve sv. Nikole, gdje bi se narodu predstavio i u znak svoje kraljevske vlasti, mačem bi sa tog humka zasjekao na sve četiri strane svijeta - citat iz Zbornika radova Povijest grada Nina. Crkvica sv. Nikole je jedini sačuvani primjerak ranoromaničke arhitekture takvog oblika u Dalmaciji, a datira s početka 12. st.

Vrsi - 21 km

Buffalo Bill City, grad s Divljeg zapada pored mjesta Vrsi. Stopljen s okolišem u kojem je nastao, nudi zaista sve ono što može jedan boravak učiniti uspomenom za pamćenje. Napravljen je kao replika prvotnih kaubojskih gradića i provodi posjetitelje kroz cijelu jednu povijesnu priču kaubojskog načina života: od poslova kojima su se bavili kauboji, zabave, prehrane, kućama u kojima su živjeli, a sve to uz zvuke western glazbe.

 

Zadar - 28 km:

Morske orgulje snagu mora pretvaraju u neprekidnu kompoziciju tonova prirode - smještene su u blizini novog pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive te su prepoznatljive po svom kaskadnom obalnom profilu koji treba stimulirati promjenu u kretanju obalom, zadržavanje i silazak do mora.
Ovo je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom, mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova "orkestra Prirode".

Crkva Sv. Donata

Crkva Sv. Donata simbol je grada Zadra i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka (9. stoljeće). To je okrugla predromanička crkva koja se do 15. stoljeća nazivala crkva Sv. Trojstva, a od tada nosi ime Sv. Donat po biskupu koji ju je sagradio. Prvi put crkva se spominje sredinom 10. stoljeća u spisima bizantskog cara Konstatina Porfirogeneta.

Linkovi:

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Paklenica

Zadar info

Buffalo Bill City

Aerodrom Zadar

Apartmani | Cjenik i rezervacija | Foto galerija | Vir i okolica | Ostali sadržaji | Kako do nas?

Otok Vir • 23234 Vir • Site XXIV • gsm: 098 9545 839 • gsm: 098 376 583 • tel: 023 362 905 • info@vir-apartman.com

Web dizajn i izrada