OTOK VIR – sadržaji

Otok Vir je osmi po veličini i jedan je od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga. Smješten je u blizini grada Nina u virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije, a nastavlja se na privlački poluotok kod mjesta Privlaka odvojen od kopna plitkim gazom. Otok Vir mostom je 1976. spojen s kopnom preko privlačkog gaza.

Vir broji 300 sunčanih dana godišnje, a prosječna dnevna temperatura u srpnju je 25 stupnjeva , dok vam večernji povjetarac s Velebita garantira ugodan san. S takvom klimom otok Vir je idealna destinacija za ljubitelje jedrenja i surfanja. A za ljubitelje mountain-bikinga uređeno je 20 km staza. Na nekim plažama, posebno u uvali Sapavac ima peloidnog blata koje liječi reumatske bolesti.

Na sjeveroistočnom pogledu s Vira proteže se otok Pag, a jugozapadni pogled gleda na Virsko more i otoke Ugljan, Sestrunj, Rivanj, Molat i Ist. Na otoku Viru nalaze se tri veća naselja: Vir, Torovi i Lozice. Najviši vrh otoka Vira je Barbinjak – 116 m.

Grad službeno broji 4500 stanovnika i ima sve sadržaje potrebne za dulji boravak – trgovine, ugostiteljske objekte, zabavne sadržaje i servisnu uslugu – poštu, apoteku, ambulantu, zubara… U blizini apartmana Bolčević nalazi se nekoliko trgovina (Tomi, Mir, Gavranovic, Konzum), u centru mjesta je zelena tržnica sa radnim vremenom preko cijelog dana, te ribarnica sa svježom ribom, turistička agencija, mjenjačnica, iznajmljivanje brodića, te svakodnevna večernja služba Božja za duhovnu okrijepu.

Ugostiteljsku uslugu predstavlja više restorana, konoba i picerija – Viranka, Kotarina, Kod Spavalice, Monika, Paradiso, (te Amico u Privlaci) a tu su i slastičarne i brojni kafići od kojih neki rade i do kasno u noć.

KULTURA I ZABAVA

Virsko ljeto je tradicionalna manifestacija bogata kulturnim i zabavnim sadržajima koja traje od kraja lipnja do početka rujna i upotpunjuje turističku ponudu otoka Vira. U sklopu Virskog ljeta posljetitelji se mogu zabaviti uz nastupe poznatih pjevača i pop sastava, koncertne nastupe dalmatinskih klapa i tamburaša iz cijele Hrvatske, kazališnih skupina, pjesnika, kao i pjevača amatera. Ovom manifestacijom koja traje cijelo ljeto, turistima se nude raznovrsna događanja prepuna zabave, animacija, ponude izleta, tečajeva ronjenja i mnogih drugih sadržaja za cijelu obitelj.

Gradska plaža Jadro – (2500 m)

Plaža sa brojnim zabavnim sadržajima – šljunčana plaža sa pjeskovitim morskim dnom u samom centru mjesta Vira tokom dana nudi zabavni program uz grupu animatora dok uvečer postaje šetnicom, centrom zbivanja, mjestom događanja programa Virskog ljeta i beach partija. Šljunak na obali, pijesak u moru, pedaline, skijanje na vodi, iznajmljivanje ležaljki, kvalitetna ugostiteljska ponuda i novi zabavni centar (luna park). U blizini je marina i luka za polazak brodova na lijepe izlete u zadarski akvatorij.

Ostaci utvrde Kašteline (150 m)

Jedna od najpoznatijih znamenitosti otoka Vira je venecijanska utvrda Kaštelina koja se nalazi na predjelu zvanom Kozjak. Ovaj fortifikacijski objekt je izgrađen početkom 17. stoljeća. Izgradile su ga mletačke vlasti u svrhu zaštite stanovništva od uskoka i napada Turaka, koji u to doba napadaju ovo područje. Na pročelju Kašteline sačuvani grbovi venecijanskih obitelji generalnih providura za Dalmaciju. Na sjevernoj kuli nalazi se dijelom oštećeni krilati lav, simbol Venecije. Dio tog fortifikacijskog objekta sačuvan je do danas i rekonstruiran 2002. godine.

Crkva sv. Ivana Krstitelja – 2,5 km:

Ova crkva datira iz vremena 13./14. stoljeća. Ovaj romanički sakralni objekt je pravokutnog oblika s polukružnom apsidom. Prije izgradnje Župne crkve sv. Jurja, Crkva Sv. Ivana Krstitelja je imala funkciju župne crkve. Restauracija i zaštita crkve pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obavljena je 1998. godine, kada je iznad pročelja dodana i preslica sa zvonom.

Župna crkva sv. Jurja – 3 km:

Župna crkva svetog Jurja izgrađena je 1845. godine na temeljima starije istoimene crkvice koja je izgrađena u 12. ili 13. stoljeću. Uz crkvu je smješten i kameni zvonik koji je izgrađen 1938. godine. Vrh zvonika je u Drugom svjetskom ratu porušila njemačka vojska te je obnovljen 1959. godine. U istoj crkvi održavaju se duhovne obnove u ljetnim mjesecima uz učešće poznatih duhovnika.

Pomorski svjetionik Vir – 2 km:

Pomorski svjetionik Vir je izgrađen 1881. godine na jugozapadnoj obali otoka Vira. Ovaj je svjetionik tipičan primjer velikih svjetionika koji su se u 19. st. gradili na hrvatskom dijelu jadrana i jedan je od 50-tak sličnih svjetionika koji su izgrađeni u tom razdoblju. Sve do novijeg doba i automatizacije rada svjetionika on je imao posadu, odnosno, svjetioničari su s obiteljima živjeli na njemu i obavljali svoje svakodnevne poslove kako bi svjetionik besprijekorno funkcionirao. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u ovom su svjetioniku svoju bazu imali antifašistički borci koji su održavali vezu između partizanskih jedinica na kopnu i na otoku Molatu. Svjetionik su porušili njemački vojnici iz odmazde 1944. godine, a obnovljen je nakon rata i nanovo stavljen u funkciju 1950. godine. Danas na njemu nema posade, a njegov rad je automatiziran. Svjetionik se nalazi na geografskoj poziciji 44°18,2′ N / 015°19′ E. Visina kule svjetionika iznosi 21 metar, a domet svijetla 11 nautičkih milja.